Aiika piäni TLY:n talviralli 2015

Menestyminen vaatii veronsa – joten pieni parin viikon viive talvirallijutun suhteen lienee ymmärrettävissä. Sen verran gubbe-osastoa alkaa kaartijengikin jo olemaan, ettei kynää purkuillan jälkeen kovin nopeasti paperille saa (tai näppejä näppäimistölle). Ja onhan tämä blogipuoli jäänyt muutoinkin aika lailla rappiolle.

Meneeköhän tämäkin Kemiön kirkonkylältä löytyvä, jo sammaloitunut,  kyltti pian vaihtoon? Hiukan pidempi kyltti tiedossa jatkossa? Isojen kirjainten kanssa on toki menty vikaan jo aikaa sitten.. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Meneeköhän tämäkin Kemiön kirkonkylältä löytyvä, jo sammaloitunut, kyltti pian vaihtoon? Hiukan pidempi kyltti tiedossa jatkossa? Isojen kirjainten ja sanavälien kanssa on toki menty vikaan jo aikaa sitten.. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Mutta palataanpa ajassa reilut kaksi viikkoa taaksepäin, marraskuun viimeiseen päivään. Oli synkkä ja myrsk.. tai ihan tavallinen pilkkopimeä marraskuun ilta kun TT parkkeerasi auton Kaarinan kulmille. Opiskelujen ohella viikon agenda oli selvä: tiistai ja perjantai oli varattu pohjustelulle ja lauantai rallille. Tiistaiaamuna köröttelinkin Kemiönsaaaren suunnille ja perjantaina – totaalisen karseassa kelissä, sateessa ja kovassa tuulessa – suhailtiin TK:n kanssa Sauvon ja Kaarinan välillä miten sattuu. Alkuun Tiiran vaikutus alkoi ahdistaa, sillä rallin kulku tuntui alkuun muodostuvan muiden Tiiraan kirjaamien karttapisteiden mukaan, oman tekemisen osuuden jäädessä lähinnä postimerkkeilyksi.. Toisin kuitenkin kävi, ja lopulta rallireitti rakentui suht kivasti kaartilaisten omien pohjustusten varaan. Tiiran vaikutus ralliin on kuitenkin kiistaton, enkä ainakaan itse näe sitä kovin positiivisena.

Tiistaina 1.12. Björkbodan peltojoutsenten seassa näkyi kolme metsähanhea ja yks tundra. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Tiistaina 1.12. Björkbodan peltojoutsenten seassa näkyi kolme metsähanhea ja yks tundra. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Pikakelaus lauantaiaamuun (5.12.). Kello soi joskus viiden jälestä ja koko kööri oli TK:n farmaribiilin penkeillä kuuden kieppeillä. Aamukaffekäynnin jälkeen köröteltiin jo kahdessa rallissa onnistuneesti käytetylle aloituspaikalle, mutta kolmas kerta sanoi toden (?): lepö ei vastannut viheltelyyn. Kuumeinen mietintä tuotti kuitenkin tulosta, kun MTu muisti vaimokkeensa kesäpaikalla kesäisin huudelleen kiljukaulan. Pienen ajelun jälkeen suoritettu railakas viheltely toimi, ja lepö (Strix aluco) saapui liitelemään yllemme komian poutaisessa ja tyynessä, joskin vielä varsin pimeässä aamussa.

Pimeä aika on rallissa haasteellinen: jotain pitäisi löytää listan kartuttamiseksi, mutta kovin helppoa se ei ole. Nytkään ei edellä mainitun lepön lisäksi ihmeitä löydetty ennen aamun kajoa, jolloin sitten alkoikin vesilintujen napsiminen. Erään rantatien varrelta lajilistaan lisättiin mm. tukkasotka (Aythya fuligula), uivelo (Mergellus albellus) ja ylläribonuksena lopulta ässälajiksikin yltänyt pilkkasiipi (Melanitta fusca)! Aamun metsätaipaleilta yritettiin muiden tinttien, hipin yms. lisäksi yhyttää kannankehityksen suhteen surullisessa alamäessä olevaa hömötinttiä, siinä onnistumatta. Mutta eivätpä olleet muutkaan toimessa onnistuneet, sillä purussa tästä kirjattiin ensimmäinen ässä Uppstut/Lindén/Tirri/Sirkiä-joukkueelle jo ”perus”lajien kartoittamisen jälkeen! Ehkä olis vihdoin aika vaihtaa hömö peruslajilistalla vaikka sitten siihen pikkuvarpuseen?

Pimeet jätkät aamulla. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Pimeet jätkät aamulla. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Aamupäivän aikana tiistain pohjustukset vuoroin pitivät ja vuoroin k*sahtivat: 18:n tilhen (Bombycilla garrulus) parven sijasta pohjustetulla mestalla nähtiin yksi lintu, joka jäikin päivän ainoaksi lajinsa edustajaksi meidän kohdallamme. Galtarbyn kottaraiset (Sturnus vulgaris, 10 exx.) ja räkätit (Turdus pilaris) kuin myös hihat (-iri-ukka Buteo buteo) pitivät, mutta Björkbodan ”tiirahanhet” olivat kadonneet.

Pikamietinnän jälkeen päätettiin kurvata Bodalta vielä Ölmosvikenille pohjustetun Ardean toivossa, vaikka alustavasti paikka oli jo suunniteltu väliin jätettäväksi. MTu tipautettiin komppaamaan Dragsfjärdin kk:n pihoja, ja TK, KKa ja allekirjoittanut jatkoivat lahdenpohjukkaan. Kauaa ei ehditty autosta poistumisen jälkeen lahdelle toljottaa, kun TK mylväisi jotain painokelvotonta ja syöksähti auton takaluukun suuntaan. TT ja KKa tietty suuntasivat sillä välin binoskuugelinsa lahden keskivaiheille, jossa porskutteli kuin porskuttelikin aiiika piäääni – ”isokoskelon pään kokoinen” – puikku (pikku-uikku Tachybaptus ruficollis)! Jumankek, majniota! Rallisponde ja spondevuodarikin tais napostella tiensä kaikkien kolmen listoille. MTu:n jääminen linnusta paitsi tietysti hieman harmitti, mutta rallin tuoksinassa kaikki olivat tietoisia riskeistä ;) Takaisin ei nimittäin enää Dragsfjärdin kk:lle palattuamme lähdetty. Makken esiin kaivamina kirjattiin rallilistalle myös peippo (Fringilla coelebs) ja kusti (-usi-ainen PARUS ater).

Matka jatkui kohti Kemiö kk:ää Bodan läpi, ja matkalla plokattiinkin langalta yksinäinen uuttubulu (Columba oenas) listaa koristamaan. Hyvä niin, sillä pohjustetulta kyyhkypaikalta, Kemiön Norrlångvikistä, ei löytynyt tiistain pohjustuksissa näkyneistä 17 uuttukyyhkystä ja kolmesta sepelkyyhkystä (C. palumbus) ainuttakaan. Niiden tilalle kuitattiin kuitenkin Makken merikotkajengin (+15 exx. p) seasta yhyttämä immatuuri maakotka (Aquila chrysaetos)!

Pujujujuikku! Komiana kännyskouppina tottakai. © Tomi Kaijanen / kapykaarti.net

Pujujujuikku! Komiana kännyskouppina tottakai. © Tomi Kaijanen / kapykaarti.net

Keli alkoi kehittyä aamun kuulaasta pikavauhtia sateiseksi ja tuuliseksi, eivätkä esimerkiksi pohjustetut edellispäivän eilisen teeren pojat natsanneet kiertelystä huolimatta (varsinaissuomea kotikielenään puhumattomille mainittakoon tässä välissä, että edellispäivä = toissapäivä). Sauvossa koukattiin tiirapohjailtujen kanadanhanhien (Branta canadensis) kautta pikavauhtia, eikä parvesta perjantaisen saderähmäpohjustuksen tapaan löydetty muuta mainittavaa. Samaan aikaan paikalla olleet Missä Jallu -nwarisojengin putkisilmät olivat kuitenkin onnistuneet pidemmän tihruttamisen päätteeksi naulaamaan listalleen myös valkoposken, joka Tiirankin mukaan oli ollut paikalla jo marraskuussa. ”Aina ei kaikkee voi” ja ”Se on vaa yks laji”. Niinpä niin.

Sauvon puolella tehtiin myös onnistunut spondestoppi, kun päätimme tarkistaa MTu:n huutama, päätielle metsäsaarekkeiden välistä pilkahtanut joutsenparvi. Siitä ei kummempia löytynyt, mutta samaan aikaan peltoa ylitti auton ikkunan läpi nähty ”eiollukeltasirkkuja”-parvi. Tarkempi putketus lähipihojen puiden latvoihin kasvattikin listaa parilla lajilla, kun oksilla kökki niin hemppoja (Carduelis cannabina) kuin tiklejäkin (C. carduelis)!

Paimion energialaitoksen mojovilta tukkipinoilta kopattiin pikainen pontikka (-hja[n]– Picoides tridactylus), mutta perjantaina samoilta kasoilta pohjustettu vaseti (Dendrocopos leucotos) jätti kaartin nuolemaan näppejään. Vaseti ei natsannut myöskään Piikkiön ratapihan pölkkykasoilta, jossa sellainen niin ikään perjantain pohjustuksissa nähtiin.

Loppuralli meni Ruissalon ja Raision puolen omia ja tiirapohjia kokoon keräillessä. Vaikka KKa kertoi ennen rallia käyneensä Pikku-Pukintien nakkeliruokinnalla ”ainakin kolme vuotta, enkä oo kertaakaan nähny”, napsui nakkeli (Sitta europaea) saman miehen huudon perusteella listalle, vaikka toinen jalka oli vielä autossa sisällä! Hämärissä poimittiin kirsikka Mikolan leipoman kakun päältä Naantalin Kukonpäässä, kun jo pidempään paikalta tiiratettu 1kv koiras lapasotku (-a, Aythya marila) tarjoiltiin meille valmiiksi paketoituna. Kiitos toiselle ralliporukalle hyvästä palvelusta! ;)

Vielä ehdittiin viimeisten valojen puitteissa Naantalin Luolalaan, ja järven kiertoajelun tuloksena läsäytettiin listalle päivän viimeinen laji, klo 15.17 järven ylittänyt harmaajakkara (-haikara Ardea cinerea). Melkkest pimiäs tihruteltiin vielä antaumuksella Haunisten altaan tarjontaa Raision puolella, mutta silkki(m)uikku jouduttiin toteamaan lätkimään lähteneeksi. Karseassa kelissä ei kauheasti pimeäretkeily enää hotsitellut, joten Kaijasen ohjastama kaara kärräsi porukan Kaarinaan, jossa saunottiin päivän nahkeus pinnalta pois ennen purkuun lähtöä (huolellista neste”tasapainon” vaalimista unohtamatta).

Kotvan ajan jouduttiin odottelemaan ennen purkupaikkaan pääsyä. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Kotvan ajan jouduttiin odottelemaan ennen purkupaikkaan pääsyä. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Täl kertta purku pidettiin Kårenilla. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Täl kertta purku pidettiin Kårenilla. Henckan porukka jäi taustalla näkyvästä voitonmerkistä huolimatta sijoitusjonon häntäpuolelle ;) © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Kuvat muuttuivat purun aikana sumeampaan suuntaan.. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Kuvat muuttuivat purun edetessä sumeampaan suuntaan.. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Purku lähti käyntiin lievästi yskähdellen, kun purkupaikan pitäjä oli sopivasti unohtanut koko homman.. Noo, Porin rallia ylivoimaisesti voittamassa olleen virallisen rallivastaavan noheva puhelinäksöni pelasti kuitenkin tilanteen pikaisesti, ja reilun vartin ulkona odottelun jälkeen päästiin itse asiaan. Keskipäivän kelimuutoksen ansiosta yhteislajilista jäi historiallisen (?) lyhyeksi – muistaaksein alle 90:een lajiin. Oma suoritus ei kuitenkaan päässyt livahtamaan penkin alle, sillä käpyäijät palasivat parin vuoden löysäilyn jälkeen takaisin voittokantaan 55 lajin tuloksella, jopa kuuden lajin kaulalla seuraavaksi sijoittuneeseen porukkaan (Lumio, Lundén, T. Lindroos).

Rallin sateenkaarisävytteiset lopputulokset. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Rallin sateenkaarisävytteiset lopputulokset. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Jatkoa edelliseen, ässät sun muut. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Jatkoa edelliseen, ässät sun muut. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Voitto varmistettu! © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Voitto varmistettu! © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Et simmotti.

/TT

* ässä, ässälaji = laji, jonka vain yksi joukkue havaitsi

PS. Jotain uutta rallihommaan pitää ehkä tulevaisuudessa kehitellä, ainakin oman joukkueen osalta. Ehkä jo ens kerralla uskalletaan vihdoin lähteä jo pitkään puhuttuun tosisponderalliin tai suunnata jollekin ennestään ”tuntemattomalle” alueelle?

PPS. Tarkemmat tulokset löytyvät PDF-muodossa TLY:n kotisivuilta.

PPPS.

Sää oli rallin nurkilla tällä tasolla. (Lähde: Ilmatieteen laitos, www.fmi.fi)

Sää oli rallin nurkilla tällä tasolla. (Lähde: Ilmatieteen laitos, www.fmi.fi)

 

About Totti

turkulainen Lappeenrannas.
This entry was posted in perusretket, rallit ja kisat, rarit ja pikkurarit, vuodenaikaisharvinaisuudet. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *