Taas Storklyndanilla ja nisäkäs elis!

18.10.la oli taas aika puolikkaalle meriretkelle. Tällä kertaa jo auringon nousun aikaan pelipaikoilla. Aluksi rantauduin Kustavin Isohauteriin, joka on hieno heinä/katajasaari järvellä ja muutamalla puulla höystettynä. Rarinkatkuisesta  pohjoiskärjestä komppasin lentoon huikeat kaksi kiurua (Ala arv)  ja kolme sinitinttiä (Par cae). Siinä olikin sitten päivän teema eli yksipuolista lajistoa mutta ehkä sitäkin vähämmän yksilöitä. Sentäs muutama troglo (Tro tro) ja punarinta (Eri rub) rätisi ja rutisi. Saaren kompattuani hokasin lähiluodolta 4 paikallista merisirriä (Cal mar), jotka on aina mukavia ja rauhallisia. Ylilennon suoritti myös 1kv skvatti (Plu squ).

merisirriluoto ja taustalla Isokarin luotsiasema

merisirriluoto ja taustalla Isokarin luotsiasema

yksinäinen merisirri (Cal mar) ruokaili luodolla

yksinäinen merisirri (Cal mar) ruokaili luodolla

halkeamassa piilotteli kolme lisää

halkeamassa piilotteli kolme lisää

Sitten oli aika siirtyä taas Storalle. Saari kuitenkin hyvin hiljainen. Muutamia peruspoimintoja: skolo (Sco rus), piti (Den min) ,pulmunen (Ple niv), nuori sisu (Cir cya) ,amppari (fal col), 1 pyrstis (Aeg cau), höntti (Par mon) 3 eikä taaskaan ainuttakaan fyllaria. Vain punarintoja (Eri rub) ihan ookoosti, hippiäisikin (Reg reg) vain n.70p. Merikin ääreishiljainen muutamaa muuttovarista (Cor nix) lukuunottamatta.

Storklyndanilla maisemat on kohdillaan

Storklyndanilla maisemat on kohdillaan

Saaren rantoja kompatessa katse osui “uuteen kiveen”, joka kuiten kääntyi minua kohti ja paljasti tuijottavan katseen. Taisin jopa hieman pelästyä…  Aloin heti epäillä että voisiko kyseessä olla itämerennorppa, sillä halleilla en vastaavaa inhimillistä ilmettä ole havainnut. Myös selkeät otsa sekä silmäkaaret ja lyhyt turpa vahvistivat epäilyjä. Elikon käyttäytyminenkään ja pieni kokokaa ei hallille sopinut. Norppakandi ruokaili aikansa aivan rannan tuntumassa etsien ilmeisesti jotain äyriäisiä tms., kunnes lähestyin liikaa ja veikeä otus otti pyrstön alleen. Paluumatkalla Tri. Kaunisto määritti elikon itämerennorpaksi (Pusa hispida botnica) fotojen perusteella. /MTu

norpan päänmuotoa

itämerennorpan päänmuotoa

inhimillinen tuijotus

inhimillinen tuijotus

/MTu

This entry was posted in retkellä Varsinais-Suomen ulkopuolella, saariretket. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *