Määritys: luke

Huomasin aamulla Tiirasta, että eräs tuttu lintumies oli ilmoittanut pajulinnun läheisestä Huhtiniemestä eiliseltä. Sen verran myöhäinen “pali” oli, että pitihän sitä lähteä tsekkaamaan.

Tulin fillarilla paikalle, ja käppäilin lähemmäs pientä ruderinnettä. Hetken perästä näinkin vilaukselta linnun, joka vaati tarkempaa tikistystä. Kun huonosti nähty smyygaileva lintu – joka vaikutti hieman oudolta pajulinnuksi – alkoi vielä taksuttelemaan tai tsäkkäilemään, nousi pulssi jo jonkin verran… Sain roiskuteltua linnusta muutamia fotoja ja totesin sen pitkäsiipiseksi juovattomaksi acroksi! Kuvallisen kaverikonsultaation jälkeen lintua päädyttiin pitämään työmääritykseltään luhtakerttusena (Acr ris)! Tähän viittaavat mm. yleisväritys, kynsien väri, nokan muoto, käsisulkien kärkitäplät ja mm. vihertävänruskealta vaikuttava yläperä. Parempia kuvia toki olisi ollut kiva saada, mutta aika pisti hanttiin ja lintukin siirtyi vesilaitoksen aidatun alueen puolelle… Rytsäri (Acr sci) ei liene aivan 100% poissuljettu, mutta em. tuntomerkkien ja äänen valossa luke vaikuttaa kuitenkin vahvemmalta. Vaikeitahan nämä osaavat olla, jopa kädessäkin. Tsekkaa siis kuvat ja muodosta oma mielipiteesi! (Samaksi eilen ilmoitetuksi linnuksi yksilön tunnistaa mm. siivestä töröttävästä sulasta).

Siiven pituutta ja kärkitäpliä. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Yleisväriä ja pokeria yms. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Vielä äärimmilleen zuumailtuna ja cropattuna – huomaa kynsien väri. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Nokkaa ja töröttävä sulka. © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

Yläperää joten kuten, yleisväritystä... © Totti Toiskallio / kapykaarti.net

© Totti Toiskallio / kapykaarti.net

/TT

Edit 31.10.2012: Poistin mielestä ja otsikosta sanan “työmääritys” ja vaihdoin sen yksinkertaisempaan muotoon: Määritys. Lintu lienee siis kautta aikain myöhäisin Suomessa tavattu palu (?).

About Totti

turkulainen Lappeenrannas.
This entry was posted in aamukeikat ja iltapäiväretket, retkellä Etelä-Karjalassa, vuodenaikaisharvinaisuudet. Bookmark the permalink.

One Response to Määritys: luke

  1. Sarri says:

    Luhtakerttunen !

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *